Vlastný recept 4.A triedy
Na základe výzvy koordinátora projektu „Viem , čo zjem“ sa 4.A zapojila do súťaže so svojím vlastným receptom. Cieľom výzvy bolo, aby si žiacky kolektív vymyslel svoj recept na zdravé raňajky či desiatu. Niektorí žiaci na oznámenie reagovali veľmi spontánne, vznikali rôzne nápady i prazvláštne kombinácie. Avšak po vzájomnej diskusii a hľadaní toho najvhodnejšieho receptu sa žiaci rozhodli pre avokádovú nátierku. Na avokádovú nátierku sme potrebovali nasledovné ingrediencie:
2 až 3 zrelé avokáda, 1 väčšiu cibuľu, tavený syr Bambino, syr Lučina , 1 téglik bieleho jogurtu, soľ, mleté čierne korenie, 1 PL olivového oleja, 1 strúčik cesnaku, citrónová šťava, čerstvý medvedí cesnak, pažítka
Postup práce:
Avokáda umyjeme, zbavíme kôry a kôstky, dobre roztlačíme. Hneď pokvapkáme citrónovou šťavou, aby nám hmota nezhnedla, ale zostala pekne zelená. Pridáme najemno nakrájanú cibuľu a medvedí cesnak, pretlačený strúčik cesnaku, oba druhy syrov, jogurt, soľ, podľa chuti mleté čierne korenie. Celú masu dobre rozmixujeme. Na záver pridáme ešte 1 PL olivového oleja. Nátierku sme konzumovali s celozrnným chlebom, ale vhodné sú i žemle či bagetky. Samozrejme , nezabudli sme ani na zdravú dekoráciu – pažítku.
Prajeme Vám dobrú chuť! PaedDr. Jarmila Michelová, tr. uč. 4.A